SOLVA fleurt kantoorgevel op

  • 5 juli 2021

Hoe kunnen gemeenten het blauwgroen netwerk versterken, een top 20 prioriteit uit het gezamenlijk klimaatplan? Een van de mogelijke manieren is de aanleg van geveltuinen en groengevels. Daar ging SOLVA mee aan de slag. We maakten een geveltuinreglement op dat als voorbeeld kon dienen en gemeenten kregen individuele begeleiding. Het resultaat? Zes extra gemeenten gingen van start met de opmaak van een reglement. We geven nu zelf het goede voorbeeld en fleuren onze grote grijze gevel op!

Klimplanten in 3 delen

Het ontwerp van de achtergevel bestaat uit 4 types beplanting in 3 delen.

I. Op de linkerkant van de gevel plaatsten we een zwart HDPE-net voor Bruidssluier: een erg sterke en weelderige klimplant die snel groeit.

II. Rond de ramen in de gevel groeit Druivelaar met RVS-kabel als klimhulp. Boven de ramen komt een rechthoeking gegalvaniseerd profiel als zonwering. Druivelaar is hiervoor erg geschikt door de grote bladeren. In de winter verliest de druivelaar zijn blad. Zo kan het zonlicht ’s winters wel lekker binnenvallen. 

III. Tussen de ramen en de fietsenstalling plaatsen we ook een zwart HDPE-net, voor een mix van klimplanten: zowel wintergroene als niet groenblijvende, met verschillende bloeiperiodes en bloemkleuren, geurende en niet-geurende ... Zo kan deze gevel iedereen inspiratie bieden en dragen de planten bij aan de biodiversiteit.

De planten van deel III zullen een stuk verder groeien langs het dakterras dat we in een latere fase aanleggen, over horizontale RVS-kabels verbonden door wikkeldraad. De werknemers zullen tijdens de middagpauze omringd zijn door groen. 

Lage beplanting in 3 thema’s

Om zeker te zijn dat de bodem geschikt is voor de gekozen planten, nam Groene Gevels vooraf een bodemstaal. Op basis van de analyse voegden ze de nodige toeslagstoffen en voedingsstoffen toe aan de bodem, zodat de planten zich goed voelen en goed groeien. Onder de klimplanten komt er in het plantvak lage beplanting volgens 3 thema's:

Thema 1: Rozen

Onder de Bruidssluier kiezen we voor ADR rozen ‘Rosa Red Yesterday’. De bloemen zijn wit/roze, mooi aansluitend bij de witte bloemen van de Bruidssluier. De rozen worden zo’n 80 centimeter hoog en zijn ook bodembedekkend. Ze vragen weinig onderhoud en zijn niet ziektegevoelig.

Thema 2: Bessen

Onder de druivelaars zetten we een mix van stekelbessen en rode bessen in verschillende variëteiten. Zo is dit deel duidelijk in het thema ‘eetbaar gevelgroen’.

Thema 3: Kleurrijk

Rechts aan de gevel komt er een mix van klimplanten met verschillende kleuren bloemen. Daaronder zetten we dezelfde type plant om het geheel een rustige uitstraling te geven. We kiezen hier voor Philadelphus Coronarius Auream of welriekende jasmijn, een plant met een geel blad en een geurende witte bloem.

De finishing touch: bodembedekkers 

Het gehele plantvak over de 3 thema’s heen wordt aangevuld met 2 bodembedekkers: Sarcoccocca Hookeriana en Crocus Jeanne d’Arc. De donkere bladkleur van de Sarcoccocca zal mooi samengaan met het lichtere blad van de jasmijn. 

Bij de keuze van de beplanting werd gezorg voor afwisselende bloeiperiodes, zodat er zo lang mogelijk bloemen zijn. De gekozen planten vergen weinig tot geen onderhoud. De bodem wordt verder bedekt met hennep en verhakselde lavendel, gerecupereerd van de vorige beplanting, tegen onkruidvorming en voor een nette afwerking.

SOLVA gevel
Aan deze grijze gevel prijkt binnenkort een kleurrijke geveltuin
Geveltuin4
Bruidssluier
Geveltuin5
Druivelaar
Geveltuin6
Clematis Montana
Geveltuin11
Rode bes